ВИРОК ДЛЯ СТЕРНЕНКА: ГРА У СПРАВЕДЛИВІСТЬ.


Сергію Стерненку дали 7 років у справі про "викрадення і катування" одеського депутата. Слід відразу сказати, що розгляд перебігу судового процесу наразі позбавлений сенсу, з огляду на ймовірну апеляцію сторони захисту. Тому це лише перший етап - далі більше. Залишимо різного роду "процедурні" речі для  юристів і перейдемо до улюбленого - конспірології та констатацій.

"7 років до 7-ї річниці"
Мабуть просто співпадіння, однак дата вироку оголошувалася майже день у день з часом 7-ї річниці перебування Арсена Авакова на посту глави МВС. Підсилює подібні підозри і те, що Аваков був чи не найбільш критикованою персоною зі сторони активіста. Знаючи, як очільник МВС і його оточення люблять "працювати зі ЗМІ", можна припустити, що критичні вислови Стерненка дуже сприяли просуванню "правильних" судових висновків. 

З огляду на доводи обвинувачення, можна також припустити, що декілька справ проти Сергія мають беззаперечну політичну складову, що яскраво виділяє їх з числа "загальних". Навіть зараз для багатьох він є людиною м'яко кажучи незручною. Підсилюється це через ріст його блогерської активності, оскільки він банально стає більш впізнаваним і вже точно підготував базис для своєї майбутньої політичної діяльності. 

Варто також зауважити, що активна частина суспільства сприйняла вирок Стерненку за прояв несправедливості. Підтримку активісту висловила низка відомих персон. Не дивно, що судові процеси проти Сергія мають відповідний резонанс - за ними спостерігають не тільки в Україні. Тому конраверсійності додає і те, що аргументів "вини" активіста для людей, очевидно, виявилося недостатньо і це може мати відповідні наслідки. Але про них згодом.

Що ми маємо у решті
Вирок активісту, на якого тричі робили замах, який незручний цілій когорті контраверсійних політиків (зокрема Венедіктовій, Татарову, Портнову, Труханову та Авакову) і процес проти якого досі сприймається як яскравий приклад несправедливості судової системи влади в Україні. В довершення - судять активіста, який має суттєву соціальну підтримку. 

Тепер висновки.

1. У першу чергу слід зрозуміти, що політизація рішень судів - це практика очевидно корупційна. І незручність Стерненка не повинна впливати на справедливість рішення відповідних інстанцій.  Зрозуміло, що у будь-яких умовах буде важко довести причетність Авакова, Труханова та інших до вироку суду, однак не бачити впритул політичного контексту справи - це дурість.

2. Стерненко - це виходець із вуличної політики, він має відповідну підтримку й ігнорувати думку вулиці у даному випадку - це суттєва помилка від влади. Сергій не раз апелював до найвищих чинів у контексті справ проти себе і тому можна зазначити, що такий стан справ може провокувати нестабільність у внутрішній політиці. 

3. Санкції проти Козака і Медведчука, а також закриття проросійських медіа-помийок схвально сприймалися навіть від ідеологічних противників Зеленського (й від самого Стерненка) і після цього прослідковувалося певне потепління у ставленні до президента від умовних "патріотичних" сил. Однак такий вирок може суттєво підкоригувати даний процес і налаштувати проти глави держави велику частку прогресивного соціуму. Логіка повинна була бути в іншому - у продовженні тиску на проросійські сили, підозри і судові рішення проти антиукраїнських діячів. Тому, якщо розглядати санкційні історії від Зе-команди як елемент боротьби за президентські рейтинги, то вирок Стерненку може мати неочікувані наслідки для багатьох на Банковій.

Що має бути далі?

Справи проти Стерненка - це не просто судова тяганина, а доволі складний комплекс політичних проблем країни. Складність полягає у запиті на справедливість, у присутності в українському політикумі Авакова і Татарова, через "телефонне право" й ігнорування думки суспільства.  В ОГПУ і у Зеленського повинні пояснити своє ставлення до вироку. Якщо цього не відбудеться - процес може повернутися у радикалізоване сприйняття, що аж ніяк не зіграє на руку владі і потенційно може поляризувати точки зору в соціумі. Подібний злам стався за Януковича під час подій у Врадіївці. Тоді теж був запит на справедливість - влада не почула вулицю і отримала Майдан.

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ПАРАЛІЧ НАЦІЇ: ДИЛЕМА ПОЛЯРНОСТІ ДЛЯ УКРАЇНИ

КАНДИДАТ ЗЕЛЕНСЬКИЙ - ВИРОК СИСТЕМІ ВЛАДИ

«ГАСТРОЛЮЮЧА» НАДІЯ

5 ПРИЧИН, ЧОМУ ВАКАРЧУК НЕ СТАНЕ ПРЕЗИДЕНТОМ

МЮНХЕНСЬКИЙ ПРОВАЛ